Persberichten


Nederlandse filmmakers toegelaten tot Seriesfest, het nieuwe Sundance voor series

Eduard (Urias Boerleider) leest Pim (Sem van Butselaar) voor uit een Wonderlijk Boek

Eduard (Urias Boerleider) leest Pim (Sem van Butselaar) voor uit een Wonderlijk Boek

Seriesfest, de vijfde editie, 20 juni t/m 27 juni 2019, met openingsact van Stevie Wonder. 1550 Wewatta Street, Suite 820, Denver, CO 80202 https://www.seriesfest.com/

De seriepilot Eduards Wonderlijke Boekwinkel van regisseur Annabel Essink en creatief producent Freek Zonderland, samen Perrault Pictures, is toegelaten tot SeriesFest in Denver, Colorado (VS). Het filmfestival wordt gezien als het nieuwe Sundance voor series. De Nederlandse productie concurreert met tien andere dramaserie concepten, allen Amerikaans. Vijf jaar geleden werd SeriesFest opgericht met als doel om innovatieve, nieuwe makers te lanceren op de alsmaar groeiende seriemarkt. Het filmfestival benadrukt het belang van diversiteit, onder andere door een competities voor vrouwelijke scenaristen en regisseurs.

Heks Ela (Susan Visser) zoekt hulp in de magische boekwinkel.

Heks Ela (Susan Visser) zoekt hulp in de magische boekwinkel.

Sam (Julia Nauta) stort ten einde raad neer voor de voeten van Pim en Eduard.

Sam (Julia Nauta) stort ten einde raad neer voor de voeten van Pim en Eduard.

In Perrault Pictures’ pilot zoekt de twaalfjarige Pim naar een panacee om zijn scheidende ouders weer van elkaar te laten houden. Hij vindt het wondermiddel waar hij het ’t minst verwacht, in de stoffige boekwinkel van de vreemde Eduard. Drie curieuze gasten vallen de winkel binnen. Door hen te helpen ontdekt Pim dat in het boek dat hij van Eduard kreeg misschien geen letters staan, maar wel het verhaal dat een uitkomst biedt op zijn probleem. De toekomstige serie ontvouwt zich rond een grotere quest, wanneer Pim ontdekt dat de boekwinkel bedreigt wordt door een charlatan therapist die verbeeldingskracht steelt van kinderen in moeilijke situaties.

Enzo Bombardieri (Dirk van der Pol) dondert de boekwinkel binnen.

Enzo Bombardieri (Dirk van der Pol) dondert de boekwinkel binnen.

Pim kijkt verschrikt op

Pim kijkt verschrikt op

On-Nederlands

De Nederlandse film reikt meestal niet verder dan de grens. Voor kinderfilms ligt dat anders. Nederland kent een rijke traditie van kinderverhalen en staat hier internationaal om bekend, zowel wat betreft papieren vertellingen als op het grote doek. Eduards Wonderlijke Boekwinkel put uit deze bron maar heeft ook iets on-Nederlands. Acteur Susan Visser, die de gebroken toverkol Ela speelt, vindt Nederlandse filmproducties soms wat cynisch. Ze wilde graag in iets ongeëxcuseerd dromerigs spelen. “Eduards Wonderlijke Boekwinkel gaat over de verwondering in het leven, de schoonheid in al haar drama, zonder daar iets lelijks tegenover te zetten. Dat vind ik zo’n verademing, want zo wordt het heel weinig gedaan in Nederland.” Ook het creatieproces van de film is meer Amerikaans dan Nederlands. De makers haalden productiebudget op via crowdfunding en realiseerden de film op eigen kracht. Producent Besma Ayari vertelt dat het project nogal art intensief is. “Er was enorm veel decor nodig. Kijkers vragen nu: waar is het opgenomen? Dat is een groot compliment want het is geen bestaande locatie. We bouwden de boekwinkel zelf, helemaal from scratch. De muren zijn getimmerd en geschilderd, de 10.000 boeken haalden we op bij een failliet warenhuis in Groningen. Zelfs het knetterende haardvuur is geanimeerd. Zoiets betoverend theatraals wordt in Nederland niet vaak gedaan, vooral niet geheel zelfstandig. We zijn blij en dankbaar dat we hier erkenning voor krijgen door de toelating tot zo’n belangrijk filmfestival.” Hiervoor draaide de film al in Amsterdam in de Screening Club van CineKid; in Chicago tijdens het Chicago International Children’s Film Festival en door heel Australië tijdens het Little Big Shorts Film Festival.

EWB_REC709_1.100.1.jpg

Perrault Pictures

Het idee van de film werd ook de visie achter Perrault Pictures, het creatieve productiehuis dat de makers gelijktijdig oprichten. Schrijver-regisseur Annabel Essink vertelt dat de naam vernoemd is naar Charles Perrault, één van de eerste sprookjesschrijvers uit de zeventiende eeuw. In zijn versie van Assepoester wordt de pompoen niet direct omgetoverd tot magische koets, maar eerst uitgehold met de hand. “Dat is ook wat wij filmmakers doen, zelf magie bouwen. In onze films wil ik graag laten zien dat magie niet zomaar daar is in het leven. Ieder mens maakt moeilijke dingen mee, de één helaas meer dan de ander. Verhalen en verbeeldingskracht kunnen een enorme steun zijn. Dat lijkt soms vergeten te worden in een wereld waar je snel volwassen wordt. Mijn verhalen laten een tegengeluid horen. Ik verwijs graag naar klassieke vertellingen die inmiddels symbool staan voor kindzijn en verenig deze elementen met onderwerpen die vandaag relevant zijn.” Een echtscheiding, het motief van Pim, is daar een goed voorbeeld van. “Een ander voorbeeld is onze volgende productie, over Florijn die ervan droomt om ridder te worden maar ontdekt dat dit meestal gezien wordt als jongensachtig. Sprookjes bieden een rigide wereld van definitief: vrouwelijk tegenover mannelijk, goed tegenover slecht. Daardoor is juist deze arena de plek om ons denken te verbreden. Wij proberen betovering en diversiteit samen te brengen.”

De Kleine Dingen, Troost, Omhelzingen.

De Kleine Dingen, Troost, Omhelzingen.

Poster

Poster

PerraultPictures3tekst_vectorized.png